102

EUROPA : Huis van de Europese Raad en de Raad van de EU

Europa building (00:00:56)

Het Europagebouw: het huis van de twee instellingen die de EU-lidstaten vertegenwoordigen: de Raad van de Europese Unie en de Europese Raad.

Jeppe Tranholm-Mikkelsen, secretaris-generaal van de Raad, zei over het gebouw het volgende: "Het Europagebouw is het huis van de lidstaten waar leiders en ministers samen de toekomst van de Europese Unie zullen vormgeven. Onze twee instellingen, Europese Raad en de Raad van de EU, zullen er de extra ruimte en moderne faciliteiten vinden die zij nodig hebben. Het gebouw zal ons meer flexibiliteit en efficiënte bieden voor het organiseren van meer dan 6000 vergaderingen per jaar."

Het Europagebouw bevindt zich in het hart van de Europese wijk en is een combinatie van twee delen: een nieuwe lantaarnvormige structuur ontworpen door het consortium Samyn and Partners (België), Studio Valle Progettazioni (Italië) en Buro Happold (VK), en de gerestaureerde "blok A" van het Résidence Palace, een deels beschermd art-decogebouw uit 1922 van de architect Michel Polak.

The Europa building: an introduction (00:07:26) - timelapse at 00:05:06

Het Europagebouw is opgetrokken volgens de beginselen van duurzame ontwikkeling en is uitgerust met moderne regelsystemen voor licht, luchtvochtigheid en temperatuur. Het beschikt ook over een aantal groene elementen, waaronder zonnepanelen en een opvangsysteem voor regenwater dat gebruikt wordt voor de sanitaire voorzieningen.

Het besluit om het Europagebouw te bouwen werd in 2014 door de Europese staatshoofden en regeringsleiders genomen in het licht van de uitbreiding en het besluit om Europese toppen niet in de lidstaten maar allemaal in Brussel te houden. Sindsdien treedt de Raad ook als gastheer op voor multilaterale en bilaterale toppen en biedt hij, gezien de institutionele ontwikkeling van de EU sinds 2009, onderdak voor de kantoren van de permanente voorzitter van de Europese Raad.